maanantai 12. toukokuuta 2014

Katsastus


Auto ajetaan ensin jarrudynamometri halliin, jossa testataan kaikkien valojen, tuulilasin pyyhkimen ja tuulilasinpesunesteen tuleminen ja jarrujen toiminta, pyörittämällä renkaita dynamometrillä, jonka jälkeen jarrutetaan ja dynamometri mittaa jarrutusvoiman.
jarruvalojen testaus

Tämän jäkeen autolla ajetaan koeajo katsastusaseman ajoradalla jolloin tarkastetaan äänimerkki, auton ohjattavuus, yleiskunto ajaessa, turvallisuus laitteet ja ajoon vaikutttavat seikat.

 jarrudynamometri


auto iskaritestissä



Sitten auto ajetaan halliin iskuvaimentimien testaukseen akseli kerrallaan. Iskunvaimennin testeri ravistaa auton akseleita ja mittaa kuinka paljon iskunvaimentimet joustavat.










ajovalojen suuntauksen tarkastus

Autosta testataan lattialla ollessa turvavöiden toiminta, autossa pakollisesti mukana oleva varoituskolmio, ovien ja saranoiden turvallinen toiminta ja että ovet pysyvät kiinni. Sitten katsotaan ajovalojen suuntaus siihen tarkoitetulla laitteella.








Sitten avataan konepelti, moottoritilasta tarkastetaan yleiskunto, runkonumero, akun kunnollinen kiinnitys ravistelemalla akkua ja suurempien öljyvuotojen tarkastus.
Konehuone








Sitten auto ajetaan nosturille, jossa tarkastetaan alustan syöpymät tökkimällä  mahdollisia pintaruosteita esim. meisselillä, jolla selvitetään ettei ruoste ole syöpynty liikaa auton akselistojen tai rungon läpi.

Sitten tarkastetaan ohjausvaihteiden ja akselistojen kunnollinen kiinnitys ravistelemalla akselistoja ja ohjausvaihteita mahdollisten kiinnitys puutteiden löytämiseksi. samalla etsitään kaikki mahdolliset väljykset auton alustasta ja ohjausvaihteista.

Sitten tarkastetaan jarruputkien ja letkujen kunto mahdollisten syöpymien ja hankaumien varalta, iskunvaimentimen vuodot tarkastetaan kokeilemalla iskarin kylkeä että onko se märkä.
Sitten tarkastetaan kierrejousien katkeamat tai syöpymät ja kiinnitys.
Samalla tarkastetaan myös vaihdelaatikon ja perän öljyvuodot.






Auton katsastuksessa mukana tulee olla pakokaasun päästötestin hyväksytty kuitti tai asemalla tehtävä pakokaasujen päästömittaus (bensiini autossa pakokaasun päästömittaus ja diesel autossa savutus testi)

Todistuksessa tulee ilmetä

  • tarkastuspaikan nimi, yhteystiedot, mittauspäivä sekä mittaajan allekirjoitus ja nimenselvennys 
  • ajoneuvon yksilöintitiedot
  • moottorin lämpötila
  • moottorin pyörintänopeus
  • päästöarvot ylläolevan taulukon mukaan
  • vähäpäästöisen auton ollessä  kyseessä myös korotetulla pyörintänopeudella mitatut arvot.


päästö taulukko-->




OBD 
 CO (%)
 HC (ppm)
 CO (%)
 HC (ppm)
Lambda
Ennen 1.10.1986
 -
 4,5
 1000
 -
 -
-
1.10.1986 tai jälkeen
 -
 3,5
 600
 -
 -
-
Varustettu kolmitoimisella katalysaattori-laitteistolla

-

 0,5

100

0,3 

100

1 ±0,03
Ey-tyyppihyväksytty direktiivin 98/69/Ey-mukaisesti (EURO 3 ja 4)

Tarkastus

-

-

0,2

100

1 ±0,03
1.7.2002 jälkeen
Tarkastus
-
-
0,2
100
1 ±0,03

Jos auto läpäisee katsastuksen, autoon saa taas jonkin aikaa le



auton tarkastuskohteiden lista alla

Ajoneuvon tunnistus
Valmistenumero, rekisterimerkinnät, asiapaperit, rekisterikilpi

Akselistot, pyörät ja jousitus
Etuakselisto, taka-akselisto, jousitus ja iskunvaimennus, renkaat ja vanteet

Jarrujärjestelmä
Käyttöjarru, käyttöjarrun dynamometritesti, seisontajarrun dynamometritesti, seisontajarru, muu jarru ja hidastin

Valaisimet ja sähkölaitteet
Lähivalo, kaukovalo, etuvalo, lisävalot, takavalo, jarruvalo, suuntavalo, rekisterikilvenvalo, muut valot ja valaistut kilvet, akku ja johtimet, hätävilkut, heijastin ja äänimerkinantolaite

Ympäristöhaitat
Bensiinimoottorin pakokaasumittaus, dieselmoottorin pakokaasumittaus, melu, öljyvuodot, radiohäiriöt, OBD-mittaus ja pakokaasupäästöt.


Alusta ja kori
Alustan kotelot ja pohjalevy, runko, akseliston kiinnityspalkit, pakoputkisto, kori, polttonestesäiliö ja putket, suojarakenteet, kuormakori, muut alustan ja korin rakenteet

Ohjauslaitteet
Ohjausnivelet ja -tangot, ohjausvaihde ja muut ohjauslaitteet

Muut laitteet ja varusteet
Voimansiirto, turvavyöt ja -varusteet, kytkentälaitteet, varoituskolmio, nopeuskilpi, moottori, lukkolaite, luvattoman käytön esto, muut laitteet ja varusteet

Koeajo ja näkyvyys
Tuulilasi ja puhdistuslaitteet, muut ikkunat, peilit, näkökenttä, koeajo, korin sisustus, hallintalaitteet, nopeusmittari ja ajopiirturi, nopeuden rajoitin ja muut mittarit

Lisätarkastukset
Taksamittari, koulu- ja opetusajoneuvovarustus, matkailuajoneuvovarustus, linja-autovarustus, paloautovarustus, sairasautovarustus, ruumisautovarustus, vaarallisten aineiden kuljetusvarustus, erityiskäyttöön rakennetun ajoneuvon varustus.




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti